Agressietraining! Weerbaarheidstraining voorkomt escalatie.

Weerbaarheidstraining

Het toepassen van de juiste weerbaarheid bij in agresieve situaties zorgt ervoor dat een agressieve situatie zo snel mogelijk onder controle kan worden gebracht. De agressie van een klant of cliënt moet worden gereduceerd totdat hij weer kalm wordt. Fufolia leert werknemers in de training de juiste agressiehantering toe te passen door situaties te herkennen. Hierbij maken we onderscheid tussen verschillende typen agressie, en agressie situaties die ieder een eigen aanpak kennen zo als.

Welke vormen van Agressie zijn er:
Verbale agressie uitschelden, schreeuwen of zeer fel in discussie gaan. Ook discriminerende opmerkingen vallen hieronder. Verbale agressie kan zowel persoonlijk als telefonisch plaatsvinden.

Fysieke agressie: schoppen, duwen, slaan, spugen, vernielen of beroven. Bij gewelddadige overvallen kan fysieke agressie zelfs nog extremere vormen aannemen.

Psychische agressie: iemand verbaal of schriftelijk bedreigen, chanteren of vernederen. Dit wordt gedefinieerd als interne agressie.

  • Agressietraining beveiliger
  • Agressietraining vrachtwagenchauffeur
  • Agressietraining ambulancemedewerker
  • Agressietraining gemeente medewerker
  • Agressietraining politie korps
  • Agressietraining Douane
  • Agressietraining brandweer
  • Agressietraining verplegend personeel
  • Agressietraining bewaker
  • Agressietraining Marechaussee KMAR
  • Agressietraining GGZ instelling
  • Agressietraining BOA
  • Agressietraining ziekenhuis
  • Agressietraining werkvloer
  • Agressietraining Schiphol
  • Het trainen van agressie in verschillende soorten situaties

Het kiezen van een juiste agressiehantering is afhankelijk van het type agressie waarmee u te maken krijgt. We maken hierbij onderscheid in twee vormen: agressie vanuit onmacht en agressie vanuit macht. Bij agressie vanuit onmacht verliest iemand zelfcontrole vanuit frustratie dat herkenbaar is aan het gedrag. De kans op daadwerkelijke fysieke agressie is hierbij groot.

Bij agressie vanuit macht is het moeilijker te inschatten. Hierbij wordt de frustratie niet opgewekt, maar is het agressieve of gewelddadige gedrag vooraf gepland. Dit geldt bijvoorbeeld voor een overvaller. Doordat zijn doel en de risico’s vooraf bepaald zijn, is het vaak niet zichtbaar aan de lichaamstaal en komt het agressief gedrag vaak uit het niets. Dit vraagt dan ook om een andere aanpak.

Lichaamstaal en agressie 
Het toepassen van de juiste agressiehantering bij agressie op de werkvloer hangt dus af van de situatie. Bij agressie vanuit onmacht kunnen gesprekstechnieken ervoor zorgen dat de agressieve situatie de-escaleert. Deze situatie is te herkennen aan de gezichtsuitdrukking, lichaamstaal, onderlinge afstand en taal die wordt gebruikt door iemand. Bij agressie vanuit macht is het een stuk lastiger hoe je moet omgaan met de agressie.

Zo is iemand die agressie of geweld heeft ingecalculeerd om zijn doel te bereiken, vaak niet vatbaar voor de gesprekstechnieken die bij agressie vanuit onmacht worden toegepast. U leert hoe ze in deze gevallen agressiehantering moeten toepassen om de situatie weer de baas te worden.

Dit doen wij door middel van onze agressietrainingen. Werknemers krijgen gesprekstechnieken aangeleerd, leren de verschillende typen agressie herkennen en er wordt aandacht besteed aan zelfverdediging.

Agressie nazorg 
De nazorg speelt ook een belangrijke rol om te zorgen dat werknemers zo snel mogelijk weer veilig en vertrouwd aan het werk kunnen. De agressietrainingen worden afgestemd op de desbetreffende doelgroep, beperkingen, psychische stoornissen en het werkklimaat.

De verschillende agressiecursussen kunnen voor iedere organisatie of bedrijf worden ingezet. Daarnaast adviseren wij bij het opstellen van een agressieprotocol of helpen bij het implementeren van het agressiebeleid.

Agressiehantering
Wilt u uw personeel ook zo goed mogelijk voorbereiden op een agressieve situatie binnen uw organisatie of bedrijf? Wij informeren u of werknemers over agressiehantering in verschillende werkomgevingen. Voor meer informatie of het bespreken van de mogelijkheden kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Agressie fase herkenbaar aan:

Vijandige grondstemming
Angst, afwijzing, strijd zoeken, plagen, geïrriteerd zijn
Innerlijke onrust
Gebalde vuisten, starende blik, kettingroken
Overgangsfase
Onrust neem zichtbare vormen aan, cliënt loopt heen en weer
Verminderde zelfcontrole
Wisselingen in gedrag, gedrag past niet bij uitspraken
Verbale dreigingen
Uitingen van onmacht, kleinerende opmerkingen
Gewelddadige gebaren
Beschadigen van voorwerpen, bijvoorbeeld hard op de telefoon slaan
Falende aanspreekbaarheid
Toenemende vijandigheid, cliënt kan niet meer terug
Voorbereiden

Bepaal vooraf hoe jij of je team reactie geeft op de verschillende fasen. Welke signalen ga je negeren? Wanneer begin je met de-escaleren? Wanneer beëindig je het gesprek? En in welke fase sla je alarm? Het is enorm belangrijk dat je een gesprek goed voorbereidt en voorzorgsmaatregelen neemt. Spreek vooraf de strategie door in het team. Maar evalueer vooral ook na. Dat kan heel leerzaam zijn, zowel voor jou als je collega en het team.

Ingrijpen in 4 stappen
Stap 1: kalmeren.

Het werkt vaak kalmerend op de persoon als je de strijd negeert, contact maakt, actief luistert en respect toont door je cliënt serieus te nemen. Vraag naar emoties én de feiten. Toon begrip en geef eventueel extra informatie. Probeer deze fase positief af te sluiten.

Stap 2: grens stellen.
Vraag de persoon om ook naar jou te luisteren en te stoppen met zijn agressieve gedrag.

Stap 3: consequenties aangeven.
Blijft de ander agressief gedrag vertonen, geef dan de consequenties aan: "Als u doorgaat met dit gedrag, moet ik het gesprek beëindigen." Geef eventueel aan welk gedrag je wel en niet accepteert, zodat je cliënt een keuze heeft. Gebruik ik-boodschappen. Let op de reactie van je cliënt. Als de spanning stijgt, veer dan mee, bijvoorbeeld door te zeggen: "Ik begrijp dat u het moeilijk vindt."

Stap 4: gesprek beëindigen.
Als dit alles niet helpt, beëindig dan het gesprek sla alarm. Je bepaalt zelf wanneer je dat doet, maar hanteer persoonlijke bedreiging in elk geval als grens.

Tip: om een de-escalerend gesprek goed te kunnen voeren, is veel oefening nodig. Het volgen van een training agressiehantering is bijvoorbeeld erg zinvol.

Geïnteresseerd in een van onze trainingen vraagt dan vrijblijvend informatie! 

  • Error, form does not exist or is not published.